Jump to content

Recommended Posts

Hi guys,

 

I'm using Vision 130 PLC- V133-33-T38.

 

When I'm using in the logic timers (for ex. TD), when I excite the timer, the time is not elapsing.

I have created a coil itself...not working, then coil and contact...not working.

I'm using simple network (for ex. when MB30 is 1, start TD4 (TD is set to time 10sec)). When time elapsed activate MB31. Simple as that.

 

Does anyone has an idea why this is not working?

 

Thanks,

Share this post


Link to post
Share on other sites

Is the coil for the timer being called in a subroutine that is not running? Is the input condition, MB30 staying active during this time? The timer will not automatically display its current value unless selected or viewed in the operands window in online mode.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi Alexander,

 

yes the coil of the time is called up in the same subrutine and yes MB30 is active all the time...It is very simple network and created, MB30 (set) as active- to activate the coil of a timer. When I set MB30 to ON, the network is active to the coil of the timer, but than I can't see that the time of the timer is counting (you know what I mean- when is 10 sec and the coil is active, it starts counting 9,8,7...1 and the contact of the same time should be active).

I have an experience whit programming PLCs, but this is my first time with Unitronics:)

What should I do? Any ideas?

 

Thanks,

Share this post


Link to post
Share on other sites

It should be counting down as soon as the MB30 contact powering the TD timer is active. Is MB 30 accidentally set up as a coil instead of a contact? All contacts are used as inputs, and coils are used as outputs. If it it set up another way this could be why it is not working as you expect. The TD coil needs to remain powered and count down to 0 before the corresponding contact linked to the TD timer will become active.

 

The nets should look like the following with the first net to power the timer, and the second to utilize the timers bit once active.

 

MB 30     TD

-|   |-------(   )-

 

 TD

-|   |-

 

We also have a helpful webinar on using and creating timers within the logic that I would recommend.

 

http://www.unitronics.com/support/webinars/timers---hd

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rest assured the Timer function works properly in Unitronics PLCs and software, though it's a bit different than other popular PLC programming software. When I'm troubleshooting this type of problem here is what I do:

 

1) Confirm the subroutine with the Timer Coil is being called by the Main Routine.

2) Confirm the activating contact is actually ON (and stays ON). Go online with the PLC and check that the MB is SET.

3) Confirm that only one instance of the Timer Coil exists. Right click on the description box and select Find.

4) Confirm the Timer value while online with the PLC by clicking on either a Timer contact or coil.

 

If you do all this and the timer is still not working properly, post the code here and someone will look at it.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi guys, 

 

Happy New Year, and I wish you all the best in the following year!

 

About the timers, the problem was in that, that I haven't call the Subroutine in the Main Routine. After I did that, the timers worked properly.

 

Thanks once again about this topic!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×