Jump to content

Recommended Posts

Hi there,

I am using JAZZ JZ20-R16 connected with MyWeigh HD-150 weighting device. Jazz have MJ20-RS module with MJ10-22-CS25 cable. Every time I connect both devices together, Jazz switchs his COM setting to 7 databits and EVEN parity.

I use system function 310 to set 9600, 8, N, 1 COM params at startup (SB2) as usually. When I check this settings, all are OK until I connect weight. After weight connection databits and parity settings changes. This happens even if weight is battery powered or is turned off.

Jazz and weight stand alone communicate with PC without problems, Jazz with other Jazz communicates OK, Weight with V130 communicates OK. Other Jazz (JZ20-T40) hes same problem when is connected to weight.

Weight has RS232 line set to 9600, 8, N, 1 with no way to change. When weight receives 0Dh character, it sends 14 byte ASCII masage like ":W-123.45kgSL" ended with 0Dh character - there is no "/" character any time. During mistake finding I discover, that switch of Jazz COM params happens after I connect TxD pin from weight to RxD pin of Jazz. There is no way to set Jazz COM params back, if is connected to weight (other SF310 call). When I use RS232 opto-isolator, all works fine, but this can not be the solution.

Tested with U90 Loader 6.6.11 and Jazz JZ20-R16 and Jazz JZ20-T40 both with O/S JZ V2.36 (B03). I have wrote more than 100 different Jazz SW with some kind of communication, but never seen this problem before.

 

Thaks for any idea, I am a bit tired about it...

post-51539-0-72802900-1463934119_thumb.png

Link to post
Share on other sites

Hi Rhino,

Please put all blocks in chain into one net and energize from SB2.

Write to SI 140 should be last in shain.

Does this fix problem?

*Not only '/' will switch COM port to 7, E, 1. It may be BREAK signal from weight.

If you continue to have problem, send your project to support@unitronics.com for review.

 

Unitronics have a new site - http://unitronicsplc.com

Wisit it and provide us your impression.

B.R.

Link to post
Share on other sites

Hi there,

first of all, I have find stupid mistake in my COM settings, there was twice set of SI145 and no SI146 set. However with correct COM init problem is same. I have test all other flow control settings and ETX settings with no succes. When I check Jazz RxD line voltage, there is -5,31 V between RxD and GND when weight device is ON and -0.396 V when is OFF. All cases there is negetive voltage to ground on Jazz RxD pin which should be logical 1 for RS232 RxD signal. Break condition is logival 0 on RxD pin which should be positive voltage between RxD and ground. Problem occurs even if Jazz has no program code loaded.

 

I have send email to support, but thanks for any idea...

 

Attached full program code and weight com descritpion.

Link to post
Share on other sites

Hi there,

first of all, I have find stupid mistake in my COM settings, there was twice set of SI145 and no SI146 set. However with correct COM init problem is same. I have test all other flow control settings and ETX settings with no succes. When I check Jazz RxD line voltage, there is -5,31 V between RxD and GND when weight device is ON and -0.396 V when is OFF. All cases there is negetive voltage to ground on Jazz RxD pin which should be logical 1 for RS232 RxD signal. Break condition is logival 0 on RxD pin which should be positive voltage between RxD and ground. Problem occurs even if Jazz has no program code loaded.

 

I have send email to support, but thanks for any idea...

 

Attached full program code and weight com descritpion.

Weight v1.0.U90

MyWeigh HD-150 COM modes.pdf

Link to post
Share on other sites
  • 4 years later...

Alfangio, I answer your PM, but for all other:
I tried all tips Unitronics support send me (even using some undocumented SB bits) with no result. It looks there is HW problem, my solution was use of simple two port gateway (finally made from PIC chip), which works till today...

Link to post
Share on other sites

Maybe I'm wrong and this problem is solved.
But after reading a help about modems built into Unitronics controllers, I found two points that probably explain the behavior of the Jazz in the case.
This is just a guess - but it is likely that it has a right to exist.
From the help file:


modem1.thumb.JPG.94906ba9bd4c0a39680e99075c699554.JPG


From weight file:

 

modem2.JPG.dc9a7fc577bcbeb3fbae776b34cf1de3.JPG

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...