Jump to content

Recommended Posts

Hello!, my name is Mario and I ask if someone can please help me with my problem.

I try to control a Sinamics G120 with a V350 via modbus RTU, but I can´t do it!

The connection of between the PLC and the V350 is:

V350 (jumper set "RS485" - Jumper TERM: off)  

Port 1 - Pins: 1 and 6

Sinamics G120

X128: terminals 2 and 3

Configuration of the project:

Sinamics G120 (Starter):

image.png.d1873bf0d2319a9caf42881e07797acb.png

V350 (Visilogic)

image.png.ce888b2760aa5495057f9893d8cf8265.png

image.png.eb0746d1b125ba8a1d9f3260b344562c.png

image.png.016009d64f6db42944300c7d514ce519.png

I tried to change some parameters of the communication, but the problem never disappear (status message=5). If somebody can give me some help I will be very grateful!

Best Regards

Mario

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Link to post
Share on other sites

Maybe this document is useful

https://cache.industry.siemens.com/dl/files/623/109764623/att_978241/v1/109764623_G120C_Modbus-communication_DOC_V10_en.pdf

Please see STW1-control and   ZSW1-status address.

40100- control byte

40101-setpoint.

Also try to swap RS485 wires.

 

P/S 

Maybe you try to setup V350 PORT 1  as Modbus and at the same time - try to monitor communication via USB port  connected to SAME PORT 1.

You need to use Ehternet card for connect to Visilogic or install add PORT2 RS485 com card as MODBUS com2 for use USB cable as connection to Visilogic 

 

Link to post
Share on other sites

 

23 hours ago, kratmel said:

Maybe this document is useful

https://cache.industry.siemens.com/dl/files/623/109764623/att_978241/v1/109764623_G120C_Modbus-communication_DOC_V10_en.pdf

Please see STW1-control and   ZSW1-status address.

40100- control byte

40101-setpoint.

Also try to swap RS485 wires.

 

P/S 

Maybe you try to setup V350 PORT 1  as Modbus and at the same time - try to monitor communication via USB port  connected to SAME PORT 1.

You need to use Ehternet card for connect to Visilogic or install add PORT2 RS485 com card as MODBUS com2 for use USB cable as connection to Visilogic 

 

I checked what you indicated, but all was ok, and I still have the problem.... I added a ethernet port and I can see that the status messages is in "4". It´s is possible that the end resistor was the problem?

Thanks for your Help!!

Best Regards

 

Mario

 

 

Link to post
Share on other sites
  • 2 months later...
On 8/6/2020 at 5:23 PM, kratmel said:

Please see correct MODBUS addresing for G120

https://cache.industry.siemens.com/dl/files/159/99685159/att_83708/v1/G120_Field_busses_FH17_0414_eng_en-US.pdf

You use 111 address for reading, maybe it is wrong.

Please see  on p.101 modbus telegram format and use correct  110 as equal to address 40111  (for 40110 used 006D hex = 109 dec in telegram example) 

That was the problem!!! Thanks!!!!

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...