Jump to content

Vision230 - Ethernet Card install issue


Recommended Posts

Hi,

I've physically installed an Ethernet card (V200-19-ET2) into a Vision230. Operating System is 5.04(B33) and hardware is 'A'

However, the Ethernet card doesn't appear to be seen. Also, when in Run mode, SB141 Serial Card Exists has a value of zero.

In 'Info mode' I see settings for

  • Serial Port 1
  • Serial Port 2
  • Serial Port 3
  • Canbus Badrate

The Ethernet card doesn't appear.

This is a used Vision230, but does appear to be working ok. The Ethernet card is new

Is there something I have to do (other than physical installation) to have the card recognized?)

Thanks,

 Steve

 

Link to comment
Share on other sites

  • MVP 2023

There are a ridiculous number of pins that have to engage properly - and they are small and fragile. Pull the thing apart, carefully inspect it, then re-install. There is no additional action you must take for the card to be recognized. SB 141 is what you should look at (as you state).

Link to comment
Share on other sites

21 minutes ago, Flex727 said:

There are a ridiculous number of pins that have to engage properly - and they are small and fragile. Pull the thing apart, carefully inspect it, then re-install. There is no additional action you must take for the card to be recognized. SB 141 is what you should look at (as you state).

Thanks for the quick reply.

I've just double checked; all pins are straight and appear to be engaging.

I've also noticed that if I plug a CAT45 cable from the card into my switch, no LED's light (at the switch - there don't appear to be any on the PLC end).

Sadly, I suspect I have a DOA Ethernet card. I do have one other Vision230 with Ethernet (this one was bought as a spare for that). I'll try swapping the Ethernet cards to determine if that is at fault, but just wanted to determine that I wasn't missing something obvious first.

-Steve

 

 

Link to comment
Share on other sites

Took the Ethernet card out of my production PLC, and put it into the new test PLC - worked perfectly.

However,  I've noticed a couple of things:

a) The working Ethernet card is a V200-19-ET1. The one the doesn't work is V200-19-ET2. Could that make a difference?

b) With the working Ethernet card in the production PLC, I took a look in Info Mode - and the card doesn't show up there either (but it does work when initialized in ladder)

Is it perhaps the case that the ET2 card doesn't work in some V230s?

-Steve

 

 

Link to comment
Share on other sites

There's definitely something odd here.

The ET1 works in both of the V230's I have (in that the LED's illuminate, and the ladder logic can initiate it and it then can be used for communication). However, it does NOT appear in the "Info Mode" menu on either unit, unlike the screen captures from kratmel.

The ET2 does not work (at all) in my test PLC; I've not yet tried it in the production RTU  (I'll try that tomorrow).

Kratmel: Do you know if the ET2 works (in ladder) on your unit? (or if the LEDs on the card illuminate)?

If it does, then I think I should assume I have a bad card. If it doesn't, I think I have to assume that the ET2 is not compatible with the V230's that I have

Ausman: You wondered if this was firmware related. Do you mean the OS version on the PLCs, or something else (the OS's are both the same)

Thanks to all for your comments - hoping I can get to the bottom of this

-Steve

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Kratmel - many thanks.

So, I assume that as my V230's are upgraded to v5.04 B33 by Visilogic, then they can't be upgraded beyond that? (perhaps a hardware limitation?) (in the Info Screen it says Hardware (A)

If so, then I guess that as 5.04.33 < 5.4.55 then I can't use the NT2 in these units.... :-(

-Steve

 

Link to comment
Share on other sites

  • MVP 2023

Thanks for that Kratmel,   I went looking for it the other day but got distracted by issues encountered with the website.

I have a much older 230 on my spares shelf, and am going to get it out and have some playtime, to see some things for myself some time today.

Will advise what I find.

cheers, Aus

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...